7 Tijdloze Design Fauteuils

Goede kijk op design biedt nieuwe perspectieven

Enkele dagen geleden waren we hardop aan het filosoferen over het concept van design klassiekers. Daarbij ging het met name over de voorwaarden waaraan zo’n product moet voldoen en de invloed die wij als interieurspecialisten daarop hebben. Misschien moeten we daar binnenkort maar eens een blog post aan wijden.

Vervolgens zijn we aan de slag gegaan om onze favorieten uit eigen collectie op een rijtje te zetten en  vergelijken. Zitten we grotendeels op 1 lijn of zijn de meningen toch verdeeld?

Eames Lounge Chair

Waarom maken we geen nieuwe uitvoering van de traditionele Engelse clubfauteuil?‘ Met die woorden vatte Charles Eames de ontwikkeling van de Lounge Chair aan, een proces dat jaren in beslag nam. Het doel bestond erin om met de beste materialen en vakmanschap een ruim bemeten stoel met ultiem zitcomfort te maken.

Met het ontwerp uit 1956 voor de Eames Lounge 670 (ook wel de Eames Lounge Chair genoemd) werd het echtpaar wereldberoemd. De stoel werd in productie genomen door Herman Miller Inc. en groeide vervolgens uit tot statussymbool en het boegbeeld van luxe en comfort.

Tegenwoordig is de Lounge Chair verkrijgbaar in twee formaten. Sinds deze fauteuil in productie genomen werd, is de gemiddelde lichaamslengte wereldwijd met bijna 10 cm toegenomen. In nauwe samenwerking met het Eames Office heeft Vitra het grotere model ontwikkeld om ook lange mensen te kunnen laten genieten van het buitengewone comfort dat Charles en Ray Eames voor ogen stond met hun oorspronkelijke design uit 1956.

Deze klassieker met een prijskaartje vanaf € 5.050 is zeker niet de goedkoopste uit onze vergelijking, maar tegelijkertijd veruit het bekenst en populairst.

Artifort Ribbon

Met Artifort fauteuil Ribbon Chair haal je een fraai stukje kunst in huis. Dat deze armstoel van Artifort bijzonder in het oog springt hoeft geen uitleg, maar minstens zo belangrijk is het optimaal zitcomfort. Het ontwerp van Paul Paulin uit 1966 maakt tegenwoordig deel uit van de National Gallery of Victoria in Melbourne en het Museum of Modern Art in New York.

Voor optimaal comfort is er een bijpassend voetenbankje leverbaar.

De Ribbon is verkrijgbaar vanaf € 4.435, afhankelijk van de keuze uit verschillende stoffen in diverse kleuren, met en zonder grafische patronen. Het onderstel van geperst hout kan uitgevoerd worden in de kleuren rood, zwart, wit en zilvergrijs.

Vitra Heart Cone Chair

Geloof het of niet, maar deze prachtige eyecatcher is al 60 jaar jong. De Heart Cone Chair is een ontwerp van Verner Panton en behoort tot de uitzinnige collectie van het merk Vitra. Verner Panton bereikte tegen het einde van de jaren ’50 zijn eerste hoogtepunt wat betreft zijn ontwerperscarrière.

Panton ontwierp een reeks prachtige meubelen met eenvoudige geometrische vormen, maar toch voorzien van elegante onderstellen die de kroon staken met het Scandinavische modernisme. Met deze buitengewone reeks meubelen liep Panton zijn tijd vooruit wat betreft de popart.

Heart Cone Chair is te koop vanaf € 2.960

Giorgetti Progetti

De Progetti-serie van Giorgetti is in 1987 ontworpen door het eigen designteam van Giorgetti. De Progetti-serie bestaat uit fauteuils, wing chairs en 2-zitsbanken. Deze meubelen zijn inmiddels uitgegroeid tot ware stijliconen en zijn niet alleen terug te vinden in vele woningen, maar ook in restaurants, lounge ruimten of hotels, zoals de Four Seasons Residences in Amerika.

Na het originele ontwerp zijn er verschillende varianten uitgebracht, zoals een leren variant en een model met een bijzondere stikwijze in de vorm van een bloem; de Progetti Blossom.

De fauteuil is geïnspireerd door antieke wandelstokken. Deze zijn zichtbaar aan de voorzijde van de fauteuil. Over deze houten armleuningen valt de bekleding als een doek heen. De fauteuil is vervaardigd uit Pau Ferro-hout. Dit is een exotische Zud-Amerikaanse houtsoort, die minimale nerven en een fijne natuurlijke structuur heeft.

Prijzen voor de Giorgetti Progetti collectie beginnen bij  € 2.215

Montis Loge

Bij deze fauteuil wordt tegemoet gekomen aan mensen die diep onderuit willen zitten. Omdat de uiterlijke vorm laag en diep is, maar de zitting binnenin op zich ondiep, is de Loge zeer geschikt voor lange mensen. Zijn gedistingeerde stroomlijn geeft de Loge een mannelijke sportiviteit, vergelijkbaar met een klassieke racewagen.

In combinatie met de poef ontstaat de perfecte relaxfauteuil.

Montis Loge is verkrijgbaar vanaf € 1.409

Artifort Tongue

De Artifort Tongue Chair is een mooie sculpturale fauteuil, ontworpen door Pierre Paulin in 1967. Het is één van de essentiële klassiekers uit de moderne meubelgeschiedenis. De Tongue is een heldere, expressieve en een bijna nonchalante fauteuil.

Doordat Tongue tevens laag bij de grond zit neemt de gebruiker automatisch een relaxte en informele houding aan. Deze Paulin fauteuil met zijn vloeiende vorm en vele mogelijkheden aan kleuren maakt het mogelijk gemakkelijk expressieve accenten in een interieur aan te brengen.

Tongue is afhankelijk van de keuze uit vele stoffen, kleuren en leder verkrijgbaar vanaf € 1.800

Eames La Chaise

Charles en Ray Eames ontwierpen de fauteuil La Chaise in 1948(!) ter gelegenheid van een designwedstrijd in het Museum of Modern Art te New York. De naam is geïnspireerd op de volumineuze sculptuur ‘Floating Figure’ van Gaston Lachaise, die een duidelijke overeenkomst vertoont met de fauteuil van Eames.

Dit imposante meubelstuk kan in een groot aantal zit- en leunposities worden versteld en heeft zich allang bewezen als icoon van organisch design.

Vanwege de hoge productiekosten was de stoel heel lang niet te koop. Pas in 1996 was de techniek zover gevorderd dat het voor Vitra prijstechnisch gezien mogelijk was om La Chaise in de collectie op te nemen.

Moeten we deze chaise van ruim € 7.200 vooral zien als een exclusieve fauteuil, of zien we hem ondanks het zitcomfort vooral als kunstobject?