De week van Bart: Salone del Mobili in Milaan

…..(zucht)… Milaan. Wat een geweldige stad, wát een enerverende week!
Zó veel indrukken, zó veel mensen en zó veel producten.

De Designweek in Milaan kun je niet goed omschrijven. Dit evenement moet je voelen, dit moet je beleven. De hele stad bruist. Overal staan vlaggen met “Interni” voor de deuren. Achter elke vlag vind je een uitstalling van creativiteit, originaliteit, kunst en design. Deze week zijn er 450.000 (!) designliefhebbers naar de binnenstad van Milaan gekomen.

Daarnaast is er de beurs zelf, waar het allemaal ooit om begonnen is. Deze ‘Salone del Mobile’ vindt jaarlijks plaats in de prachtige beursgebouwen van Rho, een eindje buiten de stad. De Metro van Milaan die ons naar de beursgebouwen brengt is een beleving op zichzelf. Tussen de 1200 en 1500 personen per treinstel. De metro’s rijden af en aan.

Voor iemand die zo visueel is ingesteld als ik is werkelijk álles deze week een feest voor het oog, maar al voor we bij het beursgebouw aankwamen ging mijn hoofd tollen van de indrukken. Zo veel goed verzorgde, stijlvol geklede mensen vanuit alle windstreken om me heen. Zo veel bewegingen, geluiden. De dagen op de beurs gieren mijn hersenen, en dat merken de mensen om me heen. Ik word onrustig en druk, maar tegelijk straal ik.

Eigenlijk wil ik álles zien. Ik wil weten wat de merken die we voeren voor nieuwe producten en sferen brengen. Maar ik wil zéker ook weten waar de andere topmerken mee bezig zijn. Mis ik iets, welke stijlen en sferen zetten de fabrikanten neer? Moet ik met Ploemen Interieur nieuwe merken gaan voeren? Past ons huidige merkbeleid nog wel bij mijn toekomstvisie?

Bart en Daniëlle in Milaan

Ook ben ik bezig met mijn collega Daniëlle. Zij is voor het eerst in Milaan tijdens de Design Week en ‘pas’ drie jaar bij Ploemen Interieur. Vindt ze het leuk, geniet ze, maar ook; staan onze neuzen dezelfde kant op? Bouwen we samen aan hetzelfde doel?

Mensen die me kennen weten dat ik geniet in Italië, en zéker deze week. Alles draait om meubels en om het genieten van het leven. Milaan en ik horen bij elkaar deze week. “We denken er hetzelfde over.”

Dan is er nog het weer. Perfect! Zonnetje, 26 graden en windstil. Nét niet te warm om te werken, maar zeker warm genoeg om me het gevoel te geven op vakantie te zijn. Kortom, de Milanese Designweek is mijn droom die uitkomt.

Wat hebben we gezien?
Er lijken twee stromingen in het productaanbod te ontstaan.

Compleet inrichten in één stijl

De eerste wil ik omschrijven als “compleet inrichten in één stijl”. Dit is waar de vooraanstaande Italiaanse merken mee bezig zijn. Ze bieden het liefst een compleet interieur als één op elkaar afgestemd geheel aan. Vaak worden zowel de zitmeubels, de kasten, de bedden, de vloerkleden, de keukens, de slaapkamerkasten, de (gordijn)stoffen én de accessoires door één fabrikant aangeboden.

 

Interieur in één stijl

Merken die bezig zijn met dergelijke totaalconcepten zijn bv. Molteni & Co (met Dada keukens), Minotti, Flexform, Poliform (met Varenna keukens) en Giorgetti. Die laatste gaat zelfs zo ver dat ze nu ook een tafelvoetbal-tafel, een boksbal en zelfs ski’s met hun merknaam aanbieden.

Ook voor de dealers bieden deze merken alles om maar vooral het complete plaatje aan de consument te laten zien. De decoratie (vaasjes, kandelaars, etc.) voor op de tafels, de kledingstukken in de kledingkast in passende kleur… Het gaat heel ver, maar het levert een prachtig totaalplaatje op. Interieurs waar ik diréct in zou willen leven.

Collage van items

De tweede stroming zou ik willen omschrijven als een ‘collage van items’, liefst zo origineel en bijzonder mogelijk. In tegenstelling tot enkele jaren geleden mogen deze producten rijkdom en luxe uitstralen. Het minimalisme is naar de achtergrond verdwenen, klassieke luxe is terug.

Wij als vormgevers en interieuradviseur helpen dan de klant om de juiste collage te maken, passend bij de wensen en eisen van de klant. Voordeel is dat we samen voort kunnen borduren op de bestaande situatie. De investering hoeft dan niet in één keer heel groot te zijn. De kunst is om goed te combineren en de juiste volgorde samen te bepalen. Dan komen we er. Samen. Ook heel mooi!

Nu ga ik even alles op een rijtje zetten. Ik zit nú nog in het vliegtuig en de landing is ingezet. Nog even vanuit Keulen Daniëlle veilig naar huis brengen en daarna lekker naar huis. In mijn eigen interieur. Er gaat niets boven je ‘eigen huis & interieur”…. Behalve, één keer per jaar, een goed hotel in het centrum van Milaan.