Catellani & Smith Fil de Fer.

Het idee voor Fil de Fer ontstond in 2001, nadat een Italiaans museum contact opnam met Enzo Cattelani om een lichtobject te ontwerpen. Een enorme etherische kroonluchter met veel lampjes die symbool moest staan voor het universum.

Hij dacht vrijwel meteen aan een licht materiaal dat gevormd kon worden, en kwam al vrij snel uit op een metalen draad, die hij vormde tot een enorme bol.

Het uiteindelijke ontwerp zou er heel anders uitzien, maar zijn eerste ontwerp lijkt veel op de Fil de Fer zoals die later in productie genomen is. In 2009 zou Catellani & Smith een LED variant toevoegen.

Tegenwoordig is Catellani & Smith Fil de Fer verkrijgbaar in aluminium en goudkleur. Behalve als hanglamp is, is dit kunststukje ook verkrijgbaar als wandlamp en vloerlamp.

Het hele verhaal achter het ontstaan van deze schitterende lamp is te downloaden als PDF (engelstalig)

Fabrikant

Catellani Smith dealer Ploemen Interieur Sittard

Catellani & Smith is genoemd naar oprichter Enzo Catellani en zijn racepaard Logan Smith. Misschien is daarmee wel meteen duidelijk dat we te maken hebben met een tamelijk eigenzinnig bedrijf.

Bij Catellani & Smith ligt de nadruk op authentiek vakmanschap. Elke lamp wordt met de hand gemaakt en is daardoor uniek.

Ontwerper

Op 20-jarige leeftijd opende Enzo Catellani een dameskapsalon in Bergamo, Italie. Nog geen 10 jaar later stopte hij daarmee, en kocht hij een bestaande verlichtingswinkel die hij naar eigen inzicht zou aanpassen. De focus kwam vooral te liggen op designverlichting.

Halverwege de jaren 80 begon hij ook zijn eigen ontwerpen te produceren en verkopen. Daarmee trok hij al snel de aandacht, en hij kreeg de mogelijkheid zijn ontwerpen te tonen op een beurs in Frankfurt. Zijn ontwerpen waren een daverend succes, en in 1989 richtte hij Catellani & Smith op.