Spectrum IJhorst.

  In 1953 vroeg Martin Visser als hoofd van de design afdeling van Spectrum aan kunstenaar Constant Nieuwenhuys om een aantal meubels te ontwerpen. De IJhorst tafeltjes zijn hiervan het meest in het oog springende resultaat.

  Het onderstel van de tafeltjes wordt gevormd door een constructie van dun draadstaal dat op een elegante manier druk- en trekkrachten zichtbaar maakt. Fragiel en frivool, als een insect én ijzersterk. Het kenmerkende onderstel past volledig in de tijdgeest van de jaren vijftig. Ontwerpers als Charles Eames en kunstenaars als Naum Gabo gebruikten een vergelijkbaar helder lijnenspel waarin constructie en esthetiek samen vallen.

  Het onderstel is gelakt met een zwarte epoxy (Ral 9005) met fijne structuur.  Het blad is verkrijgbaar met een Amerikaans notenfineer en met een “Extreme matt” laminaat (grijs en robijn rood). Het grootste formaat is eveneens verkrijgbaar met helder en rookglas (antraciet) en met RVS onderstel.

  Afmetingen Spectrum IJhorst

  • Ø 26 cm 31 cm hoog
  • Ø 50 cm 43 cm hoog
  • Ø 60 cm 46 cm hoog

  Fabrikant

  Spectrum dealer Ploemen Interieur Sittard

  Sinds haar oprichting in 1941 combineert de Nederlandse meubelfabrikant Spectrum het werk van de meest toonaangevende Nederlandse ontwerpers met dat van de jonge generatie. Spectrum heeft een bijzondere geschiedenis. Het bedrijf werd in de oorlog opgericht door Weverij De Ploeg om te voorkomen dat haar werknemers door de Duitsers te werk gesteld zouden worden.

  Ontwerper

  Constant Nieuwenhuys

  Constant, Nieuwenhuys (Amsterdam 1920 – 2005 Utrecht) is een van belangrijkste Nederlandse kunstenaars van de twintigste eeuw. Hij was een van de oprichters van Cobra (1948-1951), de internationale groep kunstenaars die na de Tweede Wereldoorlog voor een omwenteling in de schilderkunst zorgde.

  Begin jaren vijftig begon hij ruimtelijke constructies te maken, een voorbode voor zijn stedenbouwkundige project New Babylon. Dat hij in opdracht van ’t Spectrum midden jaren vijftig ook enkele meubels heeft ontworpen weet bijna niemand.