DE FAVORIETE LAMP VAN…BART PLOEMEN

sfeerlicht flos taccia castaglioni

Eigenaar Bart Ploemen over zijn favoriete tafellamp Taccia, de designklassieker van Flos
“Al jaren vind ik de Taccia (spreek uit als Tatsja, Italiaans voor “beschuldiging”) een bijzondere lamp. Vroeger vond ik hem eigenlijk héél lelijk, maar ik ben er van gaan houden.
De lamp bestaat uit grote glazen schaal wordt afgedekt door een witte metalen reflector. Deze schaal licht op een metalen deel met de vorm van een Griekse zuil waarin de lichtbron zich bevindt. De vorm van de voet heeft ook een extra functie, namelijk het koelen van de lichtbron. Het licht wordt vervormd door het glas van de schaal en weerkaatst door de reflector wat resulteert een heel bijzonder lichteffect.


Sinds de lamp is uitgevoerd met een COB (Chip On Board) LED lichtbron vind ik hem hélemaal af. De aan het armatuur vastgemaakte led is van exceptionele kwaliteit, met een kleurechtheid (CRI-waarde) van 93, wat bijzonder hoog is voor een led-lamp. De lichtbron is ook prima dimbaar met de bijgeleverde dimmer.
De lamp is groot maar desondanks heel subtiel doordat je dwars door het glazen deel heen kijkt. Een kunstwerk, hij staat op mijn ‘wensenlijst’! Wel de grote versie, de originele maat!”