Styling Tips: De Woonkamer – Een Waar Speelparadijs

Woonkamer als speelparadijs

Je herkent het vast: limonade over je salontafel, chocoladevlekken in je vloerkleed en spaghettisaus over de eetkamerstoelen. En binnen no time kan je woonkamer in een ware binnenspeeltuin veranderen.

Sinds ik zelf mama ben en ons zoontje midden in de peuterpuberteit zit (hij is 2 1/2), gebeuren er regelmatig zaken die ik niet in de hand heb (en niet alleen op interieurgebied, maar dat terzijde). Bijna dagelijks ervaar ik thuis het dilemma. Ja, we willen graag nieuwe eetkamerstoelen. Maar ja, zullen we niet even wachten tot ‘ ie wat groter is? En zullen we dat lichte vloerkleed wel doen? Mooie gordijnen of toch maar goed afwasbare jaloezieën? Een kindvriendelijk en toch mooi en stijlvol interieur: over het algemeen gaan deze twee termen niet samen. Of kan het toch en wat zijn dan de tips & trics?

Materiaalkeuze

Met kinderen in huis bekijk je de dingen vooral van de praktische kant. En dat gaat niet altijd hand in hand met tijdloos design. Een steeds vaker voorkomende vraag van onze klanten met kinderen voor de vloer is bijvoorbeeld PVC. Natuurlijk gaat er niets boven het echte hout of natuursteen, maar handig is het vaak niet. Voordelen: geluiddempender als laminaat, een warmere uitstraling als tegels, en gemakkelijker schoon te maken dan een parketvloer.

Let er op bij de materiaalkeuze voor stoelen of banken dat de stof goed wasbaar is of dat het leer goed afneembaar is met een vochtige doek.

Ook mag een lekker groot en zacht vloerkleed niet ontbreken om op te spelen. Kies dan voor een synthetische kwaliteit: vrij goed schoon te houden met soms eenzelfde soort luxe uitstraling en in ieder geval minder kostbaar dan een echt wollen kleedje.

De kinderspeelhoek

Het is niet echt ideaal als je kinderen de wanden van lokale kleurrijke kunstwerken voorzien. Een krijtwand is hiervoor een uitkomst. Zo worden ze ook gestimuleerd in de speelhoek te blijven en baken je de ruimte optisch gezien goed af.

Integreer op een smaakvolle manier ook educatieve elementen in je interieur. Een telraamstoel, wereldkaartbehang, een alfabetkast, schalen in de vorm van meetkundige figuren.. Ook lekker felle kleuren doen het voor kinderen altijd goed. Wil je je woonkamer tijdloos houden, richt dan je speelhoek voor de kinderen in met flexibele kleurrijke items.

Meubels

Zorg ervoor dat de basis van het kindermeubilair matcht met de basis van je “eigen” interieur. Een eigen mooie knutselhoek met tafeltje en stoeltjes is toch superleuk? Door middel van accessoires kun je het voor je kids mooi aankleden. En voor alle non-design toet toet auto’s, barbiepoppen en lego blokken: zorg voor genoeg opbergruimte om dit uiteindelijk allemaal uit je zicht te krijgen. Mooie kisten of dozen die matchen met de rest van je interieur dragen uiteindelijk een steentje bij aan dat beetje rust waar je aan het eind van de dag zo naar snakt.

De gouden tip met kinderen in huis – in Frozen werd het al gezongen – : let it go. Laat het los. En noem het gewoon “speeltuinstijl” in je woonkamer als je het niet meer weet.